Ukusan i jednostavan recept za idealne pogačice.

Potrebni sastojci su:

  • 400-450 g brašna
  • 60 g šećera
  • 60 g margarina
  • 1 kašičica soli
  • 1 kocka kvasca
  • 120 ml toplog mlijeka
  • 120 ml tople vode
  • 1 jaje
  • Malo otopljenog margarina ili putera

Priprema:

U zdjelu pomješajte 300 g brašna, šećer, margarin, so i kvasac, pa dodaje toplu vodu, mlijeko i jaje. Mutite mikserom na najnižoj temperaturi oko 1 minut, pa zatim pojačajte brzinu na srednju i mutite oko minut, a zatim dodajte preostalo brašno. Pospite radnu površinu brašnom, pa tu izručite tijesto. Mjesite oko 5 minuta, sve dok ne postane glatko i elastično. Otopljenim margarinom ili puterom podmažite posudu i stavite tijesto u nju, a zatim tu masnu stranu okrenite ka gore. Ostavite da odstoji na toplom mjestu oko sat vremena. Podmažite veliki okrugli pleh ili dva manja. Izručite tijesto na radnu površinu i isjecite na pola, a svaku polovinu na 24 parčeta. Oblikujte loptice i postavljajte u pleh vrlo blizu jednu drugoj. Namažite odozgo puterom, pokrijte i ostavite na toplom mjestu da odstoji oko 30 minuta. Zagrijte rernu na 200 stepeni. Kada se zagrije, pecite 12 do 18 minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu zlatno-braon boju. Po želji, prije pečenja pospite susamom ili kimom.