Praznična poslastica koja osvaja.

Potrebni sastojci su:

  • 300 ml mlijeka
  • 20 gr kvasca
  • korica narandže ili limuna
  • 2 kašike ulja maslinovog
  • 500 gr brašna i malo za posipanje
  • malo soli
  • 2 jaja

    Za nadjev:

  • 100 gr ml mala
  • 1 kašika griza
  • 100 g mleevenih oraha
  • 100 g suhog grožđe
  • 100 ml vrućeg mlijeka
  • 1 kašika meda

Priprema:

U malo mlijeka potopiti kvasac da nadođe, pa sipati u vanglu dodati jedno jaje i malo izmutiti. Dodati ulje, ostatak mlijeka brašno i zamjesiti glatko tijesto.  Pokriti da odmori 30 minuta na sobnoj temperaturi. Razviti oklagijom za pola cm. Isjeći trake za tri prsta širine. Na dno trake staviti nadjev malo prsaviti pa rukama pritisnuti pa dodati orahe prebaciti jpš jednom i isjeći nožem tijesto. Malo ga uvaljati u rukama i redati u pleh koji ste obložili pek papirom. Pokriti folijom i krpom da odmori pa premazati žumancetom. Peći na 180 stepeni oko 40 minuta da lijepo zarumeni. Pokriti krpom da malo omeknu.