Domaća štrudla koja se jednostavno pravi.

Potrebni sastojci su:

  • 500 grama brašna (tip 500)
  • 250 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 2 jaja
  • 1/2 kockice svježeg kvasca (25 g)
  • 1/2 kašike soli
  • 5 kašika šećera

    Sastojci za nadjev:

  • pekmez (po izboru)

    Sastojci za premazivanje:

     

  • 1 žumance

Priprema:

U 250 ml mlakog mlijeka razmutite kvasac i dodajte kašiku šećera, pa ostavite da naraste 15-ak minuta. U brašno dodajte kvasac, jaja, ulje, šećer i so, te umjesite glatko tijesto. Možete ga mješati dodacima za tijesto suz pomoć miksera. Sjedinjeno tijesto mjesite još malo na blago pobrašnjenoj podlozi. Tijesto podijelite na dva dijela (dvije korice), prekrijte krpom i ostavite 45 minuta da naraste. Korice istanjite što više možete pa cijelu površinu tijesta namažite pekmezom. Urolajte ih i poredajte u podmazan pleh.
Štrudlu premažite žumancetom u koji ste dodali nekoliko kapi ulja. Pecite u rerni oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni.