Ukusan i jako zdrav obrok – pohovana somovina

Som važi za jako ukusnu i kvalitetnu ribu tako da je ovo jedan pravo dobar ručak koji možete da pripremite za posebne večere ili za svoju dušu. Ovo meso je jako bogato omega 3 masnim kiselinama koje su od ključnog značaja za funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.

Sastojci:

Filete soma preliti sokom od limuna i pošto odstoje pohovati u ORLY MASI..

pakovanje fileta od soma ili svježi fileti
o,5 dcl ulja
2 jaja
4 kašike brašna
so
1 dcl piva

Način pripreme:

Pravljenje Orly mase: Odvojiti žumancad od bjelanaca. Žumance posoliti, istući i stalno miješajući pjenjačom postepen0 dodavati ulje i pivo.

Kad se masa ujednači postepeno usuti brašno. Na kraju umiješati čvrsti snijeg od bjelanaca. Orly masu prije upotrebe staviti u frižider.

Somovinu sjeći na filee, širine prsta, posoliti, uvaljati u brašno i umočiti u redhodno pripremljenu Orly masu. Pržiti na umjerenom toplom ulju.

Povremeno malo protresti posudu u kojoj se prži somovina da masnoća prekrije cijelu ribu. Svaki komad ribe treba fino porumenjeti i narasti. Za prilog ide špinat i kuhani krompir.