Predivan i jednostavan ručak kojeg ćete često praviti.

Odličan recept za jednostavan ručak. Ganocchi alla romana je odlično italijansko jelo sa veoma jednostavni sastojcima.

 

Za jednostavan ručak biti će vam potrebni sljedeći sastojci:

po 400 ml vode i mlijeka
125 grama maslaca
250 grama grisa ili griza
100 grama parmezana
dva žumanjka
so, biber i muškantni oraščić

Zakuhajte mlijeko sa vodom i polovinom maslaca, kad zakuha smanjite na laganu temperaturu i polako dodajte gris uz konstanto mješajte i tako mjesite oko 20 min. Prespite griz onda u drugu posudu pa dodajte trećinu naribanog parmezanam, žumanjke i začina po želji, pa dobro izmješajte.
Pripremite vatrostalnu posudu pa onda sa dvije kašike pravite male valjutke od grisa (sličko kao noklice za supu) i redajte u podmazanu vatrostalnu. Kad završite pospite preko ostatkom otopljenog maslaca i pospite parmazanom. Pa pecite tako oko 20 minuta na 200 stepeni.

Poslužite uz juneće, pileće ili teleće filete.