Prema posljednjim informacijama svjetskih medija, Norveška je poručila svojim građanima da obrišu prašinu i da počiste svoja skloništa i spreme zalihe lijekova u slučaju da se pojave rajacije iz ukrejinske nuklearne elektrane u Černobilju. Naime, ministar odbrane Norveške , Roger Enoksen upozorio svoje stanovništvo kako bi u slučaju nuklearne katastrofe u Ukrajini radioaktivne čestice mogle da stignu iznad Norveške u slučaju da vjetar krene u njihovom pravcu.

 

Također najavio je da će civili dobiti 72 sata upozorenja unaprijed kako bi pripremili svoja skloništa također je poručio i da ukoliko bunkere koriste za skladištenja da planiraju da ih očiste.

 

Ministar je dodao da upozorenja nisu povezana sa strahom od nuklearnog rata, već se to izda zbog upozorenja oko nuklearnih elektrana u Ukrajini i mogućim nesrećama. ” Ukrajina ima najveću proizvodnju nuklearne energije u Evropi i ako se dogodi havarija, kao što je bio slučaj s Černobiljom, svi ćemo u zapadnoj Evropi biti pogođeni time krene li vjetar u našem pravcu”, dodao je.