Tradicionalna bosanska baklava na drugačiji naččin.

Sastojci:

● 500 g tankih kora za pitu

Za fil:

● 150 g otopljenog margarina,
● 150 g oraha,
● malo cimeta,
● kašika i po šećera

Za sirup:

● 300 g šećera,
● 300 g vode,
● 5 kašika meda,
● 1 kašika soka od limuna,
● 1 kašika soka od naranče

Priprema:

Skuvati sirup da bude gust toliko da se zadržava na varjači.
Od navedenih sastojaka napraviti fil i podijeliti ga na 3 djela. Podijeliti kore na 4 dijela. Svaku koru premazati maslacem i poredati prvi sloj u podmazan pleh, pa preko njih fil. Zatim drugi sloj kora i preko njih fil, pa treći sloj kora i fila, a na kraju kao završni sloj kore. Nožem isjeći baklavu na rombove. Obilno je poprskati vodom. Peći u rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Ispečenu baklavu odmah preliti ohlađenim sirupom i ostaviti da upije sok.