Predivna i jako ukusna torta sa borovnicama!

Ova torta sa borovnicama oduševila je sve goste i ukućane, definitvno je moram praviti ponovo. A probajte je i vi.

Pudinga od malina , borovnice u želeu i mekane korice pun su pogoodak! Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:

Za dvije kore:

10 kom bjelanaca

10 kašika šećera

4 kašike brašna

malo mljevenih badema

4 kaš. kakaa

Za kremu od pudinga:

700 ml mlijeka i još malo za puding

2 kesice pudinga od maline

10 kom žumanaca

jedna kesica vanilin šećera

200 grama šećera u prahu

pola maslaca

Voćni preliv:

100 grama šećera

150 – 200 grama borovnica

jedan bijeli ili crveni preliv za voće

Za ukras:

dvije šlag kreme

Za jednu koru umutite 5 bjelanjaka sa 5 kaš. šećera, kad dobijete čvrsti snijeg dodajte dvije kaš. brašna, pa na najmanjoj jačini umutite, dodajte dvije kaš. kakaa i malo bademe (po želji možete orahe ili lešnjake) i lagano umjesite, pa gotovu smjesu istresite u obloženi kalup papirom za pečenje i pecite na 170 srtepeni oko 10 min.

Na isti način pripremite i drugu koru, s tim da sam ja u drugu koru stavila malo više kakaa čisto radi toga da bude tamnija.

Za puding kremu,  umjesite 10 kom žumanaca, pa im dodajte mlijeko, šećer, puding od maline i sve zajedno umjesite žicom da ne bude grudvica, ostatak mlijeka zakuhajte pa dodajte umješana jaja i puding, samnjite temperaturu i konstanstno mješajte dok ne dobijete gustu kremu. Kad je gotovo skinite i dodajte pola maslaca, umjesite da se otopi i prekrite puding prozirnom folijom da se ne napravi korica dok se hladi.

Kad se puding ohladi redajte tortu. Na jednu koru stavite pola kreme, preko drugu koru i ostatak  kreme od puding, a onda skuhajte voćni preliv sok se torta hladi još malo.

U šerpu stavit borovnice sa šećerom da se skuhaju, pa dodajte preliv za torte koji se otopili sa dvije kaš vode, i mješajte dok ne prokljuća pa skinite sa vatre, ostavite da se malo ohladi i čim počene da se stavra žele onda stavljajte polako kašikom na kremu, krenite od sredite prema rubovima. Ohladite toru u frižideru oko pola sata, a onda premažaite sa dvije šlag kreme koje umutite prema upustvu sa vrećice i ukrasite po želji.