TJESTENINA U KREMASTOM SOSU OD SIRA I GLJIVA- pravi gurmanski užitak sa perfektno kremastim sosom!
Ovaj obrok je pravo savršenstvo kojim ćete očarati onoga kome ga poslužite ! Prikladan je za sve prilike jer predstavlja pravi gurmanski užitak – tjestenina u kremastom sosu od sira i gljiva.
Potrebno vam je :
200 gr makarona
1 kašika maslinovog ulja
250 gr gljiva
2 stabljike celera
3 mrkve
1 glavica crvenog luka
1 kašikica bijelog luka u prahu
1 l pileće supe
250 gr kremastog sira
125 gr parmezana
1 1/2 kašika brašna
2 komada pilećih fileta
250 gr prezle
1 kašika maslaca
malo soli i bibera
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke za preliv i ostavite na stranu. Zatim zagrijte rernu na 250 °C. U šerpi na maslinovom ulju pržite izrezane gljive,mrkvu, celer,crveni i bijeli luk nekih 4-5 minuta na umjerenoj vatri. Nakon toga dodajte u to kremasti sir,skuhane makarone i parmezan . Sve dobro promiješajte.Pospite brašnom, izmiješajte, i kuhajte 1-2 minute, dok smjesa ne očvrsne. Dodajte piletinu i prebacite sve u posudu za pečenje. Pospite sa pripremljenim prelivom, pecite 15 minuta . Poslužite 10 minuta nakon što zvadite iz rerne jer je najbolje vruće.