Kada je u pitanju domaća estrada ona je puna teških priča, a večina pjevača su imali težak život. Jedna od najpoznatijih pjevačica romske muzike Ljiljana Petrović Batler je jedna od njih. Svoj prvi nastup je imala sa 12 godina , kada je zamijenila bolesnu majku , a osim što je rano počela da nastupa ona je se veoma rano ostvarila kao majka: ” Tragedija je nas Cigana što mi vrlo rano sazrevamo. Ja sam bila majka sa četrnaest godina, moj prvi muž imao je tada šesnaest. Igrala sam se s decom žmurke po podrumima i ujutro sam išla da rodim. Od trčanja mi pukao vodenjak.”, rekla je pevačica.

 

Njena najveća škola je bila kafana , a na svojoj koži je više šuta osjetila rasizam: “Je*ali su mi majku cigansku hiljadu puta, počevši od kolega pa nadalje. Kao: “Šta ova Ciganka radi na televiziji svaki dan?” Uvek su Cigani bili nepoštovana nacija, a mi smo sami krivi za to, mi smo to dozvolili. Mogli smo i da se kupamo i da se peremo, pokojni Tito je dao svima sapun i vodu. Ali mi smo nacija koja nema svoje zemlje i svoje države, mi volimo da lutamo i da smo prljavi i neokupani”, ispričala je Ljilja i još dodala.

 

” Gradsko sam dijete, ne znam da govorim ciganskim, meni se Cigani smiju pošto ne znam da govorim, razumjem ali ne znam da govorim. Rođena sam Beograđanka, majka je iz Zagreba, vučem i hrvatske korijene, a i danas imama tamo rodbinu. Također, otac mi je Beograđanin, a ja volim Beograd i Beograd je moj grad, rođena sam i hoću da umrem u Beogradu, rekla je pjevačica.