TART SA POSEBNO UKUSNIM  NADJEVOM  – PRAVO LJETNO OSVJEŽENJE KOJEM NE MOŽETE ODOLJETI !

 

Potrebni sastojci : 
220 gr brašna (bijelog)
100 gr šećera u prahu
350 gr maslaca
sol

4 jaja

1 žumance
300 gr jagoda
6 listova želatine
sok i naribana korica 2 limuna
120 gr šećera

PRIPREMA :
Umijesite tijesto od brašna, maslaca, šećera u prahu i malo soli. Oblikujte ga kao kuglu, zamotajte u foliju i hladite u frižideru oko 1 sat .
Zagrijte pećnicu na 190 stepeni. Namastite tepsiju u kojoj ćete peći. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto debljine 3 mm  pa ga prebacite u lim.
Višak tijesta odsijecite uz rub . Dno tijesta više puta probodite viljuškom, zatim ga prekrijte papirom za pečenje , zatim  na njega raspodijelite suhi grah.
Pecite tijesto  oko 14 minuta, maknite papir sa grahom i pecite još 8 do 10 minuta. Ohladite biskvit . Jagode očistite a želatinu namočite.
Pomiješajte limunov sok i koricu , jaja, 1 žumance, šećer i preostali maslac. Zagrijte (ne smije kipiti) u posudi oko 8 minuta uz stalno miješanje.
Po potrebi procijedite kroz cjedilo želatinu te je  istisnite i otopite uz miješanje u zagrijanoj kremi.
Kremu stavite na gotovo tijesto. Na vrh rasporedite očišćene jagode. Kolač obavezno  hladite  3 sata.