Švicarska pletenica predivog ukusa i mirisa, obično je nedeljom pripremam.

Ova švicarska pletenica jedostavno i lako se pravi, isprobajte je i vi!

 

Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:
500 grama prosijanog brašna

50 grama putera

jedna i po kaš. soli

jedan  kaš. šećera

jedna kesica kvasca

jedno pakovanje germe/kvasca

350 ml mlijeka

 

Za premazt:

1 žumance

1 kaš. vrhnja

Umjesite u jednu posudu sve suhe sastojke, a u drugu posudu sve tečne sastojke. Pa umjesite tijesto, postepeno dodajvajući tečne sastojke, tako da dobijete mekano tijesto koje se lijepi puno.

Tijesto ostavite da odstoji oko jedan sat na toplom mjestu.  Kratko ga premjesite, pa onda napravite dvije loptice, koje razvučete/urolate u dvoje šipkice. Tako da sredina bude deblja, a krajevi tanji.

Zatim sa te dvije šipkice ispletite pletenicu. Stavite je na pleh obložen sa pek papirom, pa ostavite da odstoji oko 30 min. Onda je premažite sa pomješanim žumancetom i vrhnjem. Pletenicu pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 40 min.