Poplave koje su pogodile Njemačku i Austriju dovele su do porasta vodostaja rijeke Dunava. Hidrlog Dejan Vladiković objasnio je da ono što se dešava u Njemačkoj može da utiče i na Srbiju.

 

Na cijelu Srbiju mnogo utiče događaj od prije 48 sati koji su registrovani u južnoj Anjemačkoj i Austriji jer u pitanju sliv Dunava. Pa je naveo već bilježimo umjeren porast vodostaja, ističući da se ne očekuje značajni problemi. Oni su bili gosti u jednoj emisiji a Vladiković je tada podsjetio da su vodostaji u proteklih mjesec dana bili jako niski, ali da im dovoljno prostora da se primi voda. “KAda je u pitanju kiša, ona je bila očekivana, i bio je sušan period, ali ta dinamika i intenzitet padavina nam nikako ne odgovara.”

 

On je rekao da je raspored padavina bio različit po regionima, a na području Vojvodine palo je od 60 do 100 militira u posljednja tri dana, na jugozapadu od 50 do 130, a na istoku do 60 i u centralnoj Srbiji od 80 do 120 mililtara za 3 dana. „To je velika količina padavina i daleko iznad prosJeka za juli. Ono što nam ide na ruku, zemljište je bilo isušeno i nije bilo jačih reakcija“, ovo je naglasio hidrolog Vladiković.