Pored toga što se brzo pravi, on je idealan za domaćice koje nisu baš spretne u kuhinji.

 

 

Potrebno vam je

1 litar mlijeka
8 jaja
300 gr šećera
250 gr margarina
260 gr brašna
2 kesice vanilin šećera
2 kašike vode

Priprema

Odvojite bjelanca od žumanaca, pa bjelanca umutite u čvrst snijeg. Dodajte šećer, nastavite da mutite, pa kad su bjelanca i šećer dobro sjedinjeni dodajte dvije kašike vode i još malo mutite mikserom. U šerpu sipajte mlijeko, dodajte margarin i stavite na ringlu tek toliko da se margarin rastopi. Potom dodajte dvije kesice vanilin-šećera, promiješajte, skinite posudu sa ringle i ostavite da se prohladi.

U prohlađeno mlijeko sa margarinom i vanilin-šećerom dodajte žumanca i brašno, pa sve dobro umutite tako da nema grudvica. Na kraju dodajte i bjelanca i još jednom izmiješajte. Pažljivo ulijte smjesu za kolač u podmazan i brašnom posut pleh, pa pecite oko 60 minuta 190 stepeni.