Često nas muhe nerviraju tokom ljeta a posebno kada se vrzmaju oko hrane, ali da je bezbjedno pojesti namirnicu nakon što je muha sletila na nju?

 

Naime, muhe mogu da prenesu najmanje 100 različitih patogena, virusa i bakterija. Kada muha “pokupi” bakterije koje se ljepe za njeno tijelo i sitne dlačice na nogama, može da ih prenese oko sebe na nekoliko načina. Između ostalog, kada sleti negdje, recimo na hranu, dio tih bakterija koje se na njoj nalaze ostavlja za sobom.

 

Kada muha sleti na hranu ona povraća tj, ispušta sokove kako bi omekšala hranu i pojela je u tečnom obliku. U toj tečnosti se nalate razne bakterije i virusi koji nisu nimalo bezazleni od Ešerihije koli, salmonele, hepatitisa A, do rotavirusa. Najveći rizik od prenosa bakterija i virusa je ako je insekt prije toga sletio na sirovo meso ili fekalije, ali generalno, što vam je kuhinja čistija, to su manje šanse da se zarazite.