Osim što je bijeli luk zdrav , njegovo konzumiranje detoksikuje organizam , snižava količinu masti u tojelu , a može vam pomoći čak i ako ga samo držite ispod jastuka. Znate da bijeli luk i nema baš prijatan miris ali kada vidite kako utiče sve će te zanemariti. Evo nekoliko razloga zašto treba da soavate sa čenom bijelog luka pod jastukom.

 

Otpušiće nos

Kada vam je začepljen nos, čen bijelog luka pod jastukom može da olakša ove muke. Bijeli luk sadrži alicin, koji se postepeno oslobađa, a pomaže u borbi protiv bakterija i infekcija. Osim toga, alicin pomaže u rastvaranju sluzi u nosu, odnosno otpušavanju nosa.

 

Ojačaće imuni sistem

Bijeli luk ubija različite vrste bakterija, zbog čega ima sjajna antibakterijska svojstva. Alicin blokira dvije grupe fermenata pomoću kojih se bakterije šire po tijelu. Ako stavljanje luka pod jastuk postane vaša navika, ujutro ćete imati više energije, a vremenom će ojačati imuni sistem.

Otjeraće insekte

Sjajan trik za one koji se plaše paukova i drugih insekata! Bijeli luk je toksičan za insekte, posebno za komarce, tako da će držati bube podalje od vas