Obradujte ukučane sa ovim starinskim kolačem.

Potrebno vam je:

  • 5 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 10 kašika mljeka
  • 10 kašika ulja
  • 10 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 tegla bilo kojeg pekmeza

 

Priprema

Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu svijetla i pjenasta. Dodajte ulje i mlijeko, pa promiješajte. Zatim dodajtei brašno i prašak za pecivo i sjedinite, da nema grudvica. Pleh dimenzija 30×20 cm premažite uljem, pa pospite brašnom.  Možete da stavite i pek papir. Sipajte pola smjese, pa stavite u zagrijanu rernu na 200°C 10 minuta, da se uhvati korica. Izvadite iz rerne i smanjite je na 170°C. Premažite preko korice pekmez. Može i manje od tegle. Pa preko pekmeza sipajte ostatak smjese za kolač i polako je razvucite. Vratite kolač da se peče dok lijepo ne porumeni, a to je između 15 i 20 minuta. Ostavite da se ohladi. Pospite šećerom u prahu, isjecite i poslužite.