Orhideja je cvijet koja domu daje softiciranost pa vrijedi znati svaki trik koji može pomoći da ove ljepotice potraju što duže. Na svijetu postoji više od 30.000 vrsta orhideja i gotovo pa 7 puta više hibrida a koja god vrsta ove egzotične biljke da je u pitanju, neupitno će dati veliku dozu profinjenosti prostoru u kojemu se nalazi.

 

Donosimo vam četiri trika kako da vaša orhideja ponovo procvjeta.

1. Nahrani je

Nakon što orhideja prestane cvjetati, redovito joj dodaj gnojivo namijenjeno posebno za orhideje. Koliko Često? Prema uputama na pakiranju, naravno.

2. Pazi da je korijen uvijek vlažan

Ako se korijenje orhideje posuši između zalijevanja, to znači da ga nisi dovoljno hidratizirala. Pobrini se da tegla ima odgovarajuću drenažu. Kako bi korijeni bili ekstremno vlažni, posudu možeš postaviti na pladanj s kamenčićima (pazi da posuda ne bude u ustajaloj vodi, nego iznad nje.

 

3. Daj joj puno svjetla

Orhidejama je potrebna jaka svjetlost da procvjetaju do punog potencijala. Neadekvatan izvor svjetla jedan je od najčešćih razloga zašto orhideje ne cvjetaju. Međutim, izravna sunčeva svjetlost također nije dobra za njih. Pobrini se da tvoja orhideja dobije dovoljno svjetla – ali bez izravnog sunčevog svjetla.

4. A ako želiš ubrzati cijeli proces.

Ohladi je! Orhideje cvatu tijekom zime i u proljeće. Reagiraju na naglu promjenu temperature, a cvjetaju kada dođe do promjene temperature od 10-15 stupnjeva između dana i noći. „Prevari“ svoju orhideju tako da je staviš na hladnije mjesto preko noći.