Za ovaj ljetnji specijalitet potrebno vam je:

40 komada vinovog lista
500 g mljevenog mesa
nekoliko glavica crnog luka
začini
1 šoljica pirinča
1 jaje
brašno i mljevena paprika za zapršku

 

Priprema

Nekoliko glavica luka sitno isjeckajte. Stavite luk da se prži pa dodajte mljeveno meso i promijeajte, posolite, pobiberite dodajte peršun i jednu šolju pirinača i jedno jaje.

Listove operite, očistite od drščica i obarite sa ključalom slanom vodom. .Kad lišće postane mekano ocijedi se i ispere hladnom vodom , a zatim ostavi da se ohladi. U njega se stavlja pripremljen fil i prave male, čvrsto uvijene sarme, koje se u šerpi redaju isto tako čvrsto jedna uz drugu i na kraju pritisnu nekim ravnim tanjirom ili manjim poklopcem .Preliju se toplom vodom i kuvaju na tihoj vatri.
Pri kraju kuvanja se zaprže tankom zaprškom,izvadi se tanjir ili poklopac i ostave još malo na tihoj vatri, nakon čega se stave u rernu da se zapeku