Pravljenje somuna u vrijeme ramazanskih dana nosi neki posebni čeif. Iako većina prije iftara voli prošetati do lokalne pekare i kupiti somune, ali ih i sami možete napraviti.

Potrebno vam je
1 kilogram brašna
10 gr kvasca
1 supena kašika šećera
1 mala kašika soli
700 ml hladne vode

Priprema
U posudu staviti so, šećer, kvasac i malo vode vode pa ostaviti da smjesa naraste. Zatim pretresti to u posudu s brašnom i s hladnom vodom, te miješati. Ostaviti tijesto da odstoji sat vremena. Od tijesta napraviti sedam a možete i osam loptica. Svaku razvucite od 20 do 30 cm, a ukoliko se tijesto lijepi za prste, stavite malo brašna. Uzmite neku drvenu ili metalnu šipku pomoću koje ćete “prošarati” tijesto, tj. pritiskati ga dok napravite mrežicu. Rernu dobro zagrijte, pa tek onda ubacite somune u plehu da se peku. Naravno, prije toga ih pospite s malo ćurekota i pecite od 5 do 10 minuta.