Ćevapi kao iz ćevapdžinice, isprobajte ih i vi i uvjerite se!

Meso je jako sočno i ukusno, a lepina mekana ko duša, jednostavno najbolji ćevapi kao iz ćevapdžinice.

 

Za ovaj recepet potrebni su vam sljedeći sastojci:

Za lepine:

50o grama brašna

250 ml mlake vode

100 ml ulja

1 kesica kvasca

2 kaš. soli

2 kaš. šećera

Jednu kaš. brašna, stavite u toplo mlijeko zajedno sa kvascem, šećerom i soli, pa pustite da odstoji 10 min. Zatim tom smjeso zamjesite tijesto, tako što napravite udubljenje u brašnu postepeno dodajte mlijeko i mješate dok ne izredite fino tijesto, pa kad potoršite brašno, tijesto premažite ulje i onda još mjesite oko 2 min da se dobro smjesa ujednači. Tako tijesto ostavite da se udupla.

Gotove tijesto, uduplano, prekuhajte pa prebacite na radnu površninu i podjelite na 4 dijela i napravite 4 loptice i njih razvaljate da deljnu od 1 cm. Ostavite da nadođe još oko 15 min. Onda ih stavite u pleh koji ste predhodno zagrijali u rerni na 250 stepeni, pa vatite da se peku dok ne porumene.

Za ćevape:

500 grama mljevenog mesa

100 ml kisle vode

2 m. kaš. sode bikarbone

4 čehna b. luka

malo soli

bibera po želji

Poljev:

vegeta i pola litra vode

Dok ćekate da nadođe tijesto,, umješajte meso sa ostalim sastojcima i stavite u frižider. Kad se lepine počnu da se peku izvadite meso, oblikujte ćevape i pecite na ulju. Na tavi u kojoj ste pekli ćevape dolite pola litra vode i povegetite i pustite da prokuha.

Kad su lepine gotove i dok se kuha voda za poljev, pripremite jednu tavu koje ne može da gori, teflonsku, pa lepine prepolovite umožite u poljev i zapecite na teflonskoj ili gril tavi.

U lepinu stavite ćevape i po želji još prelite sa sosom i poslužite naravno uz luk!