Ćevapi kao iz ćevapdžinice, isprobajte ih i vi i uvjerite se!
Meso je jako sočno i ukusno, a lepina mekana ko duša, jednostavno najbolji ćevapi kao iz ćevapdžinice.
Za ovaj recepet potrebni su vam sljedeći sastojci:
Za lepine:
50o grama brašna
250 ml mlake vode
100 ml ulja
1 kesica kvasca
2 kaš. soli
2 kaš. šećera
Jednu kaš. brašna, stavite u toplo mlijeko zajedno sa kvascem, šećerom i soli, pa pustite da odstoji 10 min. Zatim tom smjeso zamjesite tijesto, tako što napravite udubljenje u brašnu postepeno dodajte mlijeko i mješate dok ne izredite fino tijesto, pa kad potoršite brašno, tijesto premažite ulje i onda još mjesite oko 2 min da se dobro smjesa ujednači. Tako tijesto ostavite da se udupla.
Gotove tijesto, uduplano, prekuhajte pa prebacite na radnu površninu i podjelite na 4 dijela i napravite 4 loptice i njih razvaljate da deljnu od 1 cm. Ostavite da nadođe još oko 15 min. Onda ih stavite u pleh koji ste predhodno zagrijali u rerni na 250 stepeni, pa vatite da se peku dok ne porumene.
Za ćevape:
500 grama mljevenog mesa
100 ml kisle vode
2 m. kaš. sode bikarbone
4 čehna b. luka
malo soli
bibera po želji
Poljev:
vegeta i pola litra vode
Dok ćekate da nadođe tijesto,, umješajte meso sa ostalim sastojcima i stavite u frižider. Kad se lepine počnu da se peku izvadite meso, oblikujte ćevape i pecite na ulju. Na tavi u kojoj ste pekli ćevape dolite pola litra vode i povegetite i pustite da prokuha.
Kad su lepine gotove i dok se kuha voda za poljev, pripremite jednu tavu koje ne može da gori, teflonsku, pa lepine prepolovite umožite u poljev i zapecite na teflonskoj ili gril tavi.
U lepinu stavite ćevape i po želji još prelite sa sosom i poslužite naravno uz luk!