SLATKE KNEDLICE SA NADJEVOM OD SIRA – drugačija poslastica sa laganim kremastim nadjevom !

Slatke knedlice su uvijek tako poželjne i kremaste da se tope u ustima . Posebno zbog prisustva krem sira imat će takav božanstven ukus.
Sastojci za tijesto:
500 gr. krompira
200 gr. oštrog brašna
1 kašikica masti
1 jaje
50 gr. oštrog brašna za razvaljivanje tijesta
malo soli
malo soda bikarbone

Za nadjev od sitnog sira:
300 gr. sitnog sira
4 kašike šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
3 kašike pšeničnog griza
100 gr. suhog grožđa ili brusnica

Za posipanje tijesta:
4 kašike kakao praha ili čokolade u prahu
2 kašike šećera u prahu

Za valjanje sirovih knedlica:
50 gr. pšeničnog griza

Za valjanje kuhanih knedlica:
12 kašika prezli
malo ulja

Priprema:

Krompir staviti da se kuva i kuvati ga u slanoj vodi 50 min.
Dok se krompir kuva pripremiti nadev od sira:

Suvo grožđe ili brusnice preliti sa vrelom vodom da nabubre.
Sir viljuškom dobro izmešati sa šećerom u prahu, pšeničnim grizom i vanilin šećerom. Staviti na hladno mesto da pšenični griz nabubri i upije višak vlage iz sira. Nabubrelo suvo grožđe ili brusnice (a može i mešavina suvog grožđa i brusnica) ocediti i dobro osušiti salvetom i umešati u nadev od sira i vratiti na hladno mesto do korišćenja. Posebno u posudici pripremiti mješavinu šećera u prahu i kakao praha.

Na radnu površinu stavite brašno, dodajte so i soda bikarbonu. Kuhani krompir odmah ogulite i propasirajte na pasirki za krompir. Pasirani krompir dok je još topao pomješajte sa pripremljenim brašnom. Napravite udubljenje u sredinu i stavite masnoću i jaje. Rukama dobro umjesite tijesto da bude glatko.

Radnu površinu pospite brašnom i razvaljajte tijesto na pola prsta debljine.

Tijesto režite na pravougaonike 90mm.x 70mm. (dobit ćete 24 pravougaonika).

Na svaki pravougaonik prvo stavite smjesu šećera u prahu i kakao praha i malo razvucite po tijestu. Na sredinu svakog pravougaonika stavite jednu kašićicu nadjeva od sira. Spojite krajeve pravougaonika i formirajte knedlice.
Tako formirane knedlice izvaljajte kroz pšenični griz posut po radnoj površini kako pri kuhanju ne bi izgubile oblik.

U širu zdjelu stavite vodu da prokuha , uspite malo ulja i stavlite knedle da kuhaju oko 5 minuta, sve dok ne isplivaju na površinu. Istovremeno stavite prezle na malo ulja da se prže da dobiju blago rumenu boju . Šupljikavom kašikom izvadite knedlice iz vode i svaku pojedinačno provaljajte kroz propržene prezle.