Slastan, ukusan i zdrav obrok – zapečene brokule

Može se poslužiti kao predjelo, prilog ili lagano glavno jelo.

Sastojci: (4 osobe)

1 kašika Vegete
1 kg sviježih brokula
3 čehna bijelog luka
malo ulja
2,5 dcl vode
3 kašike glatkog brašna Podravka
Vegeta
sol
po želji tvrdog ribanog sira
3 kašike kiselog vrhnja

brokule

Priprema:

1. Brokulu fino očistiti, raskidati cvjetiće, ne premale bitno je da su otprilike iste veličine, staviti u cjedilo pa kratko oprati u hladnoj vodi zbog mogućih nečistoća.

Staviti da se kuha u vodi u koju smo dodali Vegetu. Pošto prokuha kuhati na laganoj vatri oko 5 minuta (blanširati) te dobro procijediti.

2. Ulje ugrijati, pa dodati sitno sjeckani bijeli luk, dodati brašno, zapržiti kao za zapršku, pa preliti sa vodom , posoliti i dodati Vegete te mješati dok ne prokuha i umak se zgusne. Sklonuti sa vatre te umiješati kiselo vrhnje.

3. Ocijeđenu brokulu složiti u tepsiju ili vatrostalnu posudu u jednom sloju. Potom preliti sa umakom od bijelog pa po želji posipati sa ribanim sirom.

Zapeći u zagrijanoj rerni, na 180 stepeni oko 30 minuta.