Slasni uštipci od ribe i krompira – savršena kombinacija
Vrlo jednostavno jelo koje može biti i predjelo uz tartar umak ili neki drugi umak po izboru ili prilog. Prednost im je što se mogu jesti i topli i hladni, u oba slučaja su jednako dobri.
Sastojci: (4 osobe)
300 grama krompira
600 grama ribe bez kostiju, napr. oslić
1 manja glavica crvenog luka
1 jaje
2 režnja bijelog luka
2 velike kašike ulja
2-3 velike kašike Glatkog brašna
sol, biber
ulje ili mast za prženje
po želji malo sjeckanog peršuna
Priprema:
1.Krompir skuhati pod korom, oguliti ga i propasirati.
Ribu isto tako skuhati pa i nju usitniti.
2.Ribu i krompir možete staviti u multipraktik ili blender, dodati jaje, ulje brašno, nasjeckani luk i bijeli luk te začine.
Sve izmješati u glatku masu.
Ukoliko smjesa bude premekana (a to ovisi o brašnu i krompiru), dodati još malo brašna.
3.Gotova smjesa nije previše mekana ali je dosta ljepljiva pa se uštipci prave sa kašikom a ne rukama.
4.Ulje ili mast, a može i kombinacija, ugrijati i vaditi kašikom te ih pržiti do zlatno-smeđe boje, to traje svega par minuta jer su namirnice već ionako kuhane.
Uštipke vaditi na papir da se ocijedi masnoća.