Jedan od tužnijih dana u historiji srpskog naroda bio je jučer je rje tačno prije 22 godine počelo NATO bombardovanje srpskih vojnih ciljeva. Ciejlo vrijeme Srbija je pod sankcijama a oni koji su doživjeli te dane kažu da je to jedna od najtežih dana njihovog života. Ljudima koji su u tim danima dobili djecu je bilo najteže, a također je mnogo poznatih osoba iz šou biznisa, koji su tih godina morali da odgoje svoju djecu u najtežim mogućim uslovima. Glavni cilj NATO je bio da poruše srpska skladišta.

 

Napadi su trajali punih 11 sedmica, , a prema posljendjim statistikama poginulo je u Srbiji za to vrijeme između 1.200 do 3.000 ljudi. Havier Solana je tog 24 marta u 20 sati naredio napade na vojne ciljeve u Srbiji, a generalni šta vojske je tadašnje Jugolavie proglasio bio ratno stanje u cijeloj državi. Veliki broj škola je stradao, mostovi, privredni subjekti.

 

Hrvatska je stala na stranu Amerike a tih dana je centralni dnevnik počinjao sa riječima: “Pilotima NATO želimo vedro nebo nad Srbijom!”