Donosimo vam ovaj jedinstvni domaći recept protiv grlobolje, kašlja, bronihitisa i upale respiratornog sistema.

Sirup od bijelog luka je zdrav i prirodan, a pomoće vam da se riješite zdravstvenih problema. Pored toga što pomaže kod ovih simptoma odličan je za jačanje imuniteta!

Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:

1 glavica bijelog luka

pola šolje vode

jedan četvrtina šolje jabukovog sirćeta

pola šolje meda

jedna kaš. (žalfije ili cimeta ili đumbira ni sa jednim od va tri sastojke nećete pogriješiti)

Cimet djeluje efikasno u borbi protiv virusa, samnjuje bol i upalu . Žalfija pomaže pri izbacivanju sluzi iz pluća. A đumbir svježi je snažno antiupalno djestvo.

 

Luk odvojite u čehna, pa čehna ogulite i isjecite na manje kockice, pa dodajte izbaranu kašiku sastojaka žalfiju ili cimet ili đumbir, pa onda prelite sa vodom,medom i jabukovim sirćetom. Sve zajedno stavite u teglu, zatvorite je da odstoji preko noći, pa sutradan procjedite i onda pite po jednu malu kašikicu svaka tri do četiri sata kod jačih upala, a  kod blažih upala onda nako šest do sedam sati po jednu malu  kašikicu.

Poznato je da bijeli luk ima jako antibakerijsko, antivirusno i antiuplano dejstvo, koje je čak jače i od pencilina. S toga je ovaj sirup od bijelog luka veoma dobar, efikasan i poaže kod najtežeg oblika kašlja, plučnih infekcija i pomaže kod jačanja i obnavljanja imuniteta.