Napitak koji je popularan u cijelom svijetu, a posebno u Europi jeste kafa , amnogi ljudi ne mogu ni da zamisle dan bez kafe. Kako kažu ne mogu da funkcionišu ako ne popiju jutarnju kafu. Međutim, sada se postavlja pitanje kada kuhate kafu ili čaj da li imate običaj da u svoje kuhalo sipate vruću vodu iz bojlera.

 

Naime, kažu stručnjaci da time pravite veliku grešku. Oni smatraju i napominju da je za spravljanje kafe uvijek najbolje na početku koristiti hladnu vodu za pravljanje kafe, ali isto tako kada pravite neku hranu, a također jedan stručnjak koji je radio na ovom istraživanju za medije je rekao ovu jako bitnu stvar:

 

“Kvalitet tople vode iz bojlera je mnogo lošiji, i ona nije za piće. Prvenstveno je namijenjena za pranje veša, posuđa i svega ostalog, a hranu i bilo šta što unosimo u organizam čak treba i ispirati hladnom vodom. Vruću vodu ne možemo baš nazvati otrovnom, jer u njoj nema kalijum cijanida, ali svakako je preporučljivije kuhati hranu u hladnoj, kao i koristiti je za pripremu čaja, kafe i drugih toplih napitaka”- rekao je ovaj stručnjak