Spanać je namirnica koja se lako može primjeniti na različite načine u kuhinji i korisna je za zdravlje. Bogat je vitaminima A, C i K, natrijumom, kalcijumom, magnezijumom, folnom kiselinom i gvožđem, a pored toga sadrži i vlakna važna za varenje i zdravlje sistema za varenje.

 

Ovo su najbitnije kosristi spanaća:

Jača kosti

Konzumiranje spanaća je brz način da dopunimo nivo mnogih korisnih supstanci u organizmu, a to prije svega utiče na zdravlje kostiju, reporoduktivnih organa i podiže nivo energije. Iako je bogat gvožđem, treba napomenuti da organizam upija samo 10% njega, a to je važno za žene jer, statistički, svaka treća žena ima nedovoljno ove supstance u organizmu.

Dobar je za srce

Spanać je bogat nitratima koji imaju pozitivan efekat na srčano zdravlje. Postoje i istraživanja koja pokazuju da namirnice bogate ovim supstancama mogu da olakšaju efekte srčanog udara.

Štiti oči

U spanaću se nalaze i zeaksantin i lutein, moćni antioksidanti koji su povezani sa dobrim zdravljem očiju. Oni zapravo sprječavaju degeneraciju makule i pojavu katarakte, koji su vodeći uzroci sljepila.

Zanimljovo je to da spanać možete kosristit u salati, praviti smuti kao i prilog za mnoga jela.A