Ovu biljku možemo da nađemo u prirodi dok šetamo a veoma često bježimo od nje jer opasno žari. Sigurno ste pogodili radi se o koprivi.

 

 

 

Kopriva je odličan lijek protiv reumatskih bolova i artritisa , otežanog mokrenja , oboljenja jetre , žući i slezine. Koristi se i za podizanje nivoa grožđa u krvi , olakšava probavu , liječi hemeroide i ublažava dijareju. Reguliše i nivo šećera u krvi, pa se nalazi u mnogim čajnim mješavinama koje koriste dijabetičari, ali ima primjenu i u liječenju hroničnih dermatoloških oboljenja poput ekcema, akni i prekomjernog opadanja kose. Kopriva je moćan čistač organizma, smanjuje nivo holesterola u krvi i pomaže u borbi protiv sezonskih alergija.

 

Najbolje je pripremati na sledeći način: Dvije kašičice sušene koprive prelijte sa 2 dl vrele vode, ostavite da odstoji 10 minuta, procijedite i pijte dva do tri puta dnevno. Ovaj čaj rješiće sve probleme s ekcemom, glavoboljom, mokraćnim kanalima, želucem, anemijom. Možete da ga pijete i kada vas muče virusne ili bakterijske infekcije.