Pjevačica Severina našla se u središtu skandala zbog poruka kojima je uznemiravala srpskog patrijata Profirija , a sada ga je počela javno izvrijeđala. Ona je označila veliki broj ljudi a ti se našao i srpski patrijarh.

 

Porfiriju je kao grijeh pripisala to što je u dobrim odnosima sa njenim bivšim suprugom. “A tu je i novoizabrani poglavar Srpske pravoslavne crkve, slavni Porfirije Milanov, prijatelj koji mi, navodno, nešto oprašta, a oprost od njega ne tražim. Neka se on radije pokaje za svoje grijehe i pomoli za spas svoje duše. Trebaće mu. Porfirije je, kao dobar Milanov prijatelj, dopustio da se dijete kršteno u katoličkoj crkvi ponovno krsti u pravoslavnoj bez saglasnosti majke. Toga nema nigdje”, rekla je Severina.

 

 

Željko Injac vjerski analitačr je osvrćući se na pjevačicine optužbe patrijarha, naveo je da su one smješne. “Ako je dijete sud dodijelio ocu, onda je sasvim legitimno da otac vodi računa o djetetu, njegovom odgoju, vaspitanju i na kraju, da odlučuje o djetetovoj vjeroispovesti. Ako su se Severina i Milan vjenčali u pravoslavnoj crkvi, tim prije otac ima pravo da dijete krsti u pravoslavnu vjeru jer su uoči vjenčanja najavljivali da će se vjenčati po pravoslavnom obredu na Kipru, što su možda i učinili u tajnosti. No, i ako nisu, dijete je svakako dodjeljeno ocu i on odlučuje o njegovom vjerskom životu do njegovog punoletstva. Međutim, pošto je Severina već prethodno dijete krstila, onda ponovno krštenje nije potrebno. Pravoslavna crkva priznaje krštenje rimokatoličke crkve, i obratno. Tako da čisto sumnjam da je dijete ponovo kršteno jer bi to bio kanonski prekršaj. Biće samo da je dijete primilo harizmu – pečat dara Duha svetoga, koji je u pravoslavnoj crkvi spojen sa krštenjem, dok je kod rimokatolika odvojen od krštenja. U suštini nije se dogodilo ništa naročito”, rekao je Injac.