Potrebno vam je:

4 jaja

150 g šećera u prahu

150 g tamne čokolade

200 g mljevenih ili sjeckanih badema

130 g margarina

Dodatno (po želji):

1 kašika ruma ili konjaka

ribana korica narandže

Priprema

Otopite na pari čokoladu i margarin i ostavite da se smjesa ohladi. Zatim odvojite žumanca od bjelanaca. Od bjelanaca i polovine šećera u prahu napravite čvrsti snijeg. Žumanca dobro umutite sa šećerom, dodajte otopljenu čokoladu s margarinom i mutite još nekoliko minuta, ali smanjenom brzinom. Smjesi dodajte mljevene bademe pa ih polako umiješajte špatulom.

Dodajte rum, koricu narandže te pomalo snijeg od bjelanjaca, uz pažljivo miješanje. Smjesu izlijte u namašćen kalup (dno obložite papirom za pečenje) pa stavite na pečenje u prethodno zagrijanu rernu na 170 stepeni, te pecite 30 minuta. Čačkalicom provjerite je li gotovo. Torta mora ostati vlažna i kremasta u sredini. Izvadite tortu iz rerne i pustite da se prohladi. Posipajte šećerom u prahu.