Potrebno vam je:
4 jaja
150 g šećera u prahu
150 g tamne čokolade
200 g mljevenih ili sjeckanih badema
130 g margarina
Dodatno (po želji):
1 kašika ruma ili konjaka
ribana korica narandže

Priprema
Otopite na pari čokoladu i margarin i ostavite da se smjesa ohladi. Zatim odvojite žumanca od bjelanaca. Od bjelanaca i polovine šećera u prahu napravite čvrsti snijeg. Žumanca dobro umutite sa šećerom, dodajte otopljenu čokoladu s margarinom i mutite još nekoliko minuta, ali smanjenom brzinom. Smjesi dodajte mljevene bademe pa ih polako umiješajte špatulom.
Dodajte rum, koricu narandže te pomalo snijeg od bjelanjaca, uz pažljivo miješanje. Smjesu izlijte u namašćen kalup (dno obložite papirom za pečenje) pa stavite na pečenje u prethodno zagrijanu rernu na 170 stepeni, te pecite 30 minuta. Čačkalicom provjerite je li gotovo. Torta mora ostati vlažna i kremasta u sredini. Izvadite tortu iz rerne i pustite da se prohladi. Posipajte šećerom u prahu.
Related