ŠAMPINJONI U SOSU OD KAČKAVALJA – lagan obrok u prefinjenom sosu !

Veoma zanimljiv način spremanja šampinjona u listu kelja  koji će i vas same oduševiti. Uživajte u laganom obroku i ukusnom i prefinjenom sosu.
Za 4 osobe potrebno je:

4 velika lista kelja,

300 gr šampinjona,

20 gr brašna,

30 gr maslaca,

250 ml mlijeka,

50 gr rendanog tvrdog kačkavalja,

2 šnite suhog mesa,

maslinovo ulje, so i biber.

Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Potopite lišće kelja  u posoljenu provrelu vodu i ostavite da odstoji 10 minuta dok ne omekša a zatim iscjedite.

Šampinjone polako očistite, operite i isijecite na četvrtine. U tavu  zagrijte malo ulja i ispržite šampinjone 5-7 minuta.

U šerpi rastopite maslac na srednjoj temperaturi, dodajte mu brašno, promešajte, te postepeno dolijte hladno mlijeko neprestano miješajući. Bešamel sos kuhajte na srednjoj temperaturi dok ne postane gust. Na kraju pobiberite i posolite  po želji. U manjoj podmazanoj tepsiji poredajte listove kelja, dodajte pržene šampinjone i prelijte bešamel sosom. Pospite ih ribanim kačkavaljem i sjeckanim  suhim mesom i zapecite u rerni  10-15 minuta. Poslužite dok je još toplo.