ŠAMPINJONI U SOSU OD KAČKAVALJA – lagan obrok u prefinjenom sosu !
Veoma zanimljiv način spremanja šampinjona u listu kelja koji će i vas same oduševiti. Uživajte u laganom obroku i ukusnom i prefinjenom sosu.
Za 4 osobe potrebno je:
4 velika lista kelja,
300 gr šampinjona,
20 gr brašna,
30 gr maslaca,
250 ml mlijeka,
50 gr rendanog tvrdog kačkavalja,
2 šnite suhog mesa,
maslinovo ulje, so i biber.
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Potopite lišće kelja u posoljenu provrelu vodu i ostavite da odstoji 10 minuta dok ne omekša a zatim iscjedite.
Šampinjone polako očistite, operite i isijecite na četvrtine. U tavu zagrijte malo ulja i ispržite šampinjone 5-7 minuta.
U šerpi rastopite maslac na srednjoj temperaturi, dodajte mu brašno, promešajte, te postepeno dolijte hladno mlijeko neprestano miješajući. Bešamel sos kuhajte na srednjoj temperaturi dok ne postane gust. Na kraju pobiberite i posolite po želji. U manjoj podmazanoj tepsiji poredajte listove kelja, dodajte pržene šampinjone i prelijte bešamel sosom. Pospite ih ribanim kačkavaljem i sjeckanim suhim mesom i zapecite u rerni 10-15 minuta. Poslužite dok je još toplo.