U današnjem postu pišemo rastvoru koji definistivno može da vam spasi cijelu baštu. Radi se o jodu. Jod je rastvor koji je dobar antiseptik širokog spektra koji spašava od bakterija, gljivica i ostalih napasnika , koji uzrokuju infekcije i upalne procese kod ljudi.

 

Neki baštovani već duže vrijeme prijemjenjuju jod da bi uspješno izliječili gljivične bolesti biljaka. Kako biste spriječili plamenjaču na paradajzu potrebno je da napravite ovaj rastvor: 9l vode pomiješatje sa 1l sirutke i dodajte još u tu tečnost 2ml apotekarskog jod. Zatim nakon 12 do 14 dana od presađivanja biljke u zemljište, prskajte je ovim rastovorm i nastavite da redovno prskanje svakih 10 do 12 dana. Ako budete primijetili prve lezije na biljkama, odmah izvadite iz grmlja paradajza, a ostatak poprskajte ovom otopinom joda i ponavljajte ovo prsaknja svakih 5 dana.

 

 

Rastvor na bazi joda odlično suzbija pepelnice, koja zna da izjeda biljku sporije, ali zato i ne bezopasnije. Od ove pepelnice najčešće oboljevaju krastavci, tikvice i bundeve. Ako ste primijetili već ove bolesti, odmah počnite da tretirate biljku sa ovim rastvorom, ponavljajući postpuka svakih 5 do 7 dana. Ako budete maksimalno uporni možete da se brzo riješite ove bolesti.