SAMO JEDAN OBROK VAS ŠTITI OD NAJTEŽIH BOLESTI – namirnica koja ima prevenciju smrtnih ishoda uzrokovanih kancerom !

 

Jedan od najnovijih  zaključaka studije istraživanja  Uneverziteta  sa Harvarda je to da skroman doručak kao što su integralne žitarice može imati žaštitnu moć u prevenciji uglavnom smrtnih ishoda uzrokovanih rakom.
Utvrđeno je da ako uzimate integralne žitarice u omjeru od 70 grama, smanjujete rizik od prerane smrti za čak 22%  u odnosu na sve ostale uzročnike. U mnogim slučajevima čiji je uzrok kancer ovaj postotak je smanjen za 20 posto, kao i kod kardiovaskularnih bolesti.

Dr sa Harvard univerziteta kaže: „Da na osnovu čvrstih dokaza ove analize, podataka i brojnih prethodno provedenih studija kolektivno potvrđuju dobrobit konzumiranja  žitarica u cijelom zrnu. Oni  koji rade na očuvanju zdravlja i njegovoj  promociji jednoglasno treba da preporuče ishranu bogatu žitaricama u cijelom zrnu, kada je riječ o cjelokupnoj populaciji, ili pacijentima sa nekim  određenim bolestima u cilju prevencije smrtnih ishoda kao i poboljšanja cjelokupnoh zdravlja .

Ishrana bogata integralnim žitaricama uključujući i mekinje , ovsenu kašu sadrže hranljive materije kao što su  vlakna , proteini, gvožđe i folnu kiselinu.