Predivna ružica po receptu naših baka, ukusna i fina!

Ova ružica je puna oraha i finog slatkog zaljva sigurno će vas oduševiti.

 

Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:

1 gotove kore

200 grama otopljenog maslaca

pola kg oraha

dvije kaš. šećera

Za zaljev:

500 grama šećera

550 ml vode

2 kesice vanilin šećera

1 limun isječen u kriške

 

Otopite maslca, a orahe samljite i pomješajte sa dvije kaš. šećera. Uzmite dvije jutke, prvu premaažite maslacem, pa reko stavite drugu i nju premažite i pospite sa orasima. urolajte i onda isjecite kruguće debljine dva prsta. Krugice okrenute dole i gore prema unutrašnosti (orasima) redajte u pleh. Isti postupak ponovite sa ostalim korama. Ostatak maslaca prelite preko poredanih ružica.

Pecite ružicu na 170 stepeni oko 25 min. A u međuvremenu pripremite zaljev.

Skuhajte vodu da šećerom, vanilin šećerom i limunom koje isječete u krugove.  Nakon 5 min skinite i ohladite. Pečenu ružicu prelite sa zaljevom, ostavite da se ohladi i upije agdu, pa onda poslužite.

 

Prijatno!