Nakon Ruske invazije nad Ukrajiniom , veliki broj Rusa odlučilo je da napusti Rusiju i da se presele u Srbiju. Pa je tako u Beogradu i Novom Sadu primječen nagli porast iznajmljovanja stanova i kuća ali isto tako i kupovina nekretnina , poslovnih objekata od strane ruskih ali i ukrajinskih državljanja.

 

Konsultant u agenciji za nekretnine Aleksandar Anđelić je rekao “To je prevashodno počelo polako, da bi to sad prešlo nekoliko hiljada. Mi očekujemo da će taj broj i rasti. Većinom sad dobijamo najave od velikih kompanija da dovode po 40 porodica, 100 porodica i to su upiti koje mi dobijamo na svakodnevnom nivou što predstavlja veliki broj ljudi koji dolazi. Očekivali smo da to neće trajati dugo i da neće biti veliki broj upita, ali sad imamo najave da će sve veći broj njih dolaziti”.

 

Kada je u pitanju sami centar grada Beograda, Rusi i ukrajinci su pokazali veliko interesovanje i za kupovinu nekretnina u opštinama Savski venac, Vračar, Dedinje, Senjak i Novi Beograd. Jelena Davidović, inače koja je vođa prodajnog tima oglasnog portala nekretnine.rs novinarima je rekla: “Veće interesovanje vlada za kupovinom poslovnih prostora i kuća. Pored ruskih i ukrajinskih kompanija zainteresovane su i kompanije iz Njemačke i Engleske, prije svega iz IT sektora. Zainteresovani su za kupovinu većeg broja kvadrata i važno im je da te kuće imaju dodatni sadržaj kao što je bazen, dvorište, jer kupovinom tih kuća, pored prostora, oni rješavaju i smještaj za svoje zaposlene”.