ROŽATA SA KARAMELOM I GROŽĐICAMA – nešto sasvim drugačija poslastica!

Rožata sa karamelom je poslastica slična pudingu ali sa mnogog bogatijim ukusom jer se pravi od vrhnja te ima posebnu i uviejk zavodljivu aromu vanilije.

SASTOJCI SU:

250 ml mlijeka
5 žumanaca
200 ml vrhnja za šlag
1 kašika arome vanilije
100 gr šećera + 100 gr za karamel
200 gr grožđica

PRIPREMA :

Zagrijte rernu na 160 °C. Zakuhajte mlijeko, vrhnje i ekstrakt vanilije. Žumanca umutite  sa šećerom dok se masa ne zgusne i ne posvijetli.
Trećinu mliječne smjese uspite u žumanca i ponovno izmiješajte. Dodajte preostaloj mliječnoj smjesi pa dobro izmiješajte.U lončiću ukuhajte šećer sa 2 kašike  vode tako da dobijete svijetlosmeđi karamel.
Ostavite kratko da se ohladi pa ga rasporedite u četiri kalupića za pečenje, promjera oko 7,5 cm.
Neka odstoji oko 2 minute pa prelijte kremom od žumanaca i vanilije . U svaki kalupić dodajte po šaku grožđica da bi imalo poseban ukus.
Kalupiće stavite na vodom namočenu i iscijeđenu kuhinjsku krpu koju ste položili na dno lima pa do otprilike polovice visine kalupića uspite  vruću vodu.
Pecite u rerni oko 25 minuta, odnosno dok se krema lijepo ne stisne. Izvadite iz rerne  i ostavite da se prohladi. Zatim rožatu stavite u frižider  na 2 sata.
Prije posluživanja prođite nožem oko rožate u kalupićima da biste je mogli izvaditi na tanjuriće. Ukrasite preostalim grožđicama i poslužite.