ROLANA BAKLAVA SEVDIDZAN – stari recept u novom ruhu kojim ćete oduševiti sve !

Ova baklava je veoma posebna kako po ukusu tako i po neobičnom izgledu. Za ovaj bajram uvedite male slatke promjene u svoju kuhinju i oduševite svoje najdraže.

 

Sastojci:
1 pakovanje jufki za baklavu
100 ml masla
 Fil od oraha:
24 kašike oraha

2 kašike šećera
5 kašika mlijeka
1 kesica vanile
Fil od griza:
4 jaja
1 šolja kisele pavlake

1.5 šolja griza
1.5 šolja šećera
2 šolje ulja
1/2 praška za pecivo
1 korica od limuna
1 vanilin šećer

Zaljev
1 kg šećera
1/2 l vode
1 limun  (isječen na kolutove)

Priprema po koracima:

U samljevene orahe dodajte mlijeko, šećer i vanilin šećer.
Za fil od griza u  jaja umutite šeće. Dodajte ostale sastojke i mutite dok ne dobijete gustu kremu.
Smjesu podijelite na dva dijela jer pravimo dvije role.
Stavite tri jufke na dno , premažite ih sa rastopljenim maslom. Svaku slijedeću jufku premazujte smjesom od jaja i griza dok ne potrošite pola smjese. Zadnju koru premažite samo puterom, i na sredinu, preko one  uže strane stavite pola oraha. Uvijte u rolat i stavite u podmazan pleh. Isto uradite i sa drugom količinom sastojaka. Baklavu  zatim obilno premažite maslom.
Pecite na laganoj temperaturi do  sat vremena  na 175 C .
Vrelu baklavu zalijte vrelim zaljevom, pokrijte je krpom, i na to stavite drugu tepsiju da bi baklava dobro upila zaljev.