Neophodno je predhodno utvditi razloge neprijatnog zadaha i bijelog jezika, postoji dosta uzroka pokvareni zubi koji se trebaju popraviti,loše varenje i zatvor stolice, upaljeni krajnici, upala sinusa i curenje sekreta u usnu šupljinu.

 

U slučaju postojanja rana u usnoj šupljini jeohodno je ispirati mlakim čajem od ivanjskog cvijeća.
Upala i zapaljeni krajnici se trebaju ispirati čajem od žalfije, dok kod curenja sekreta iz nosne sluznice potrebno je malo ušmrknuti čaja od žalfije.

Neprijatan zadah možete sriješiti sa uljem od borovnice, u čašu malke vode ukapajte nekoliko kapi i tu vodu piti lagano gutljaj po gutljaj.
Ako je loš zadah uzrok nekih smetnji u usnoj šupljini onda će vam pomoći grgotanje sa malakom vodom u koju stavite oko 30 kapi tinktutr od Mire.

Čaj od pelina dobar je lijek kod obložženog jezika, međutim sa njim treba biti oprezan jer previše čaja može da škoti,stoga na jednu šolju vode stavlja sam nje od pola male kašike pelina.

Čaj od pelina ne smiju piti trudnice i osoobe sa bilo kojim oboljenjem jetre, dok se zadravim osobama ne preporučije da piju duže od četiri sedmice u kontinutitetu, i preporučena doza za zdrave osobe je jedna do dvije šolje na dan najviše, jer previše konzumacije ovog čaj može uzrokovat optećenje nervnog sistema.