Tokom ljetne sezone muve , komarci samo su neki od insekata sa kojima smo suočeni tokom ljetne sezone. Međutim, dobra vijest je da postoje načini da ih držite podalje od svog doma ali i da ih se riješite.

 

Da bi ih se držali dalje od svog doma:

Zrna kafe

Određeni sastojci u kafi su toksični za insekte, tako da ćete ostavljanjem nekoliko zrna kafe oko prozora ili vrata spriječiti da uđu u vaš dom

Esencijalno ulje nane

Ne samo što ima predivan, opuštajući miris, već će sprečiti i razne insekte i glodare da uđu u vašu kuću. Jedna od opcija je da malo ovog ulja sipate na tufer ili vatu i rasporedite po kući, ili da njime isprskate mjesto gdje sumnjate da insekti najviše ulaze.

 

Da bi se riješili insekata

Sirće

Iako zvuči potpuno očigledno, važno je – ukoliko se borite protiv insekata u kući, najprije provjerite da ih ne privlači neka hrana u vašoj kuhinji. Riješite se bilo kakvih ostataka hrane, a zatim sve površine prebrišite mešavinom belog sirćeta i vode, jer će miris sirćeta odbiti insekte.

Tečnost za sudove

Mješavina sirćeta i tečnosti za sudove posebno je efikasna u borbi protiv muva, ali pomaže i protiv drugih letećih insekata. U posudu sipajte sirće, dodajte nekoliko kapi tečnosti za sudove, promiješajte i ostavite pored mjesta gdje se insekti najviše skupljaju. Miris sirćeta će ih privući, a a tečnost za sudove će ih “zarobiti”.