Preukusan i mekan hljeb ko duša!

Ovaj turski hljeb je fantastičan i često ga spremam!

Za ovaj mekan hljeb potrebni su vam sljedeći sastojci:

 

Z tijesto:

800 grama brašna

500 ml mlijeka

2 kesice kvasca

3 kaš. soli

3 kaš. malisnovog ulja

1 kaš. šećera

i još:

brašna po potrebi

Za premaz:

1 jaje

1 kaš. maslinovog ulja

pola kaš. šećera

 

Kvasac stavite u toplo mlijeko sa šećerom i jednom kaš. brašna (ostavite 10 min da odstoji da nadođe). A brašno pomješajte sa soli, pa dodajte maslinovo ulje.  Zatim sa mlijekom umjesite glatko ne ljepljivo tijesto, po potrebi dodajte još malo brašna. Ostavite da odstoji pola sata. Kad nadođe istresite na radnu površinu pobrašnite, pa podjelite ga na dva dijela. Napravite dvije kuglice, pa obložite tepsiju sa pek papirom, stavite tijesto i spolištite tako da dobijete dva manja hljeba, po želji preko napravite ubuljenja sa kuhačom u obliku baklavica, po preko premažite sa smjesom od jajeta, maslinovog ulja i šečera. Ostavite jo 15 min da nadođe i onda pecite na  250 stepeni oko 10 min. (po potrebi malo duže dok ne porumeni, zavisno od pečnice) Nakon 5 min pečenja po donjem dijelu rerne pospite oko 100 ml voda tako da dobijete makenu koricu na hljebu i brže će vam narasti.