Iako sada nije sezona paradajza ali ovaj recept može vam poslužiti kasnije.

Potrebno je:

  • šaka pirinča
  • 5 većih paradajzova
  • glavica crnog luka
  • po 100 g ementalera i feta-sira
  • 40 g prezli
  • 20 g putera
  • 700 ml povrtnog bujona
  • kašika isjeckanog vlašca
  • maslinovo ulje
  • so, biber

Priprema:

Na dvije do tri kašike maslinovog ulja ispržite sjeckani luk. U drugu posudu izgnječite feta sir  i krupno narendani ementaler, pa dodajte prezle i sve dobro promiješajte. Zatim na prženi luk dodajte pririnač pa pržite na laganoj vari 2 minute , pa staviti u vatrostalnu koju ste prethodno namazali puterom. Posolite, pobiberite, stavite paradajz koji ste oprali i izdubili. Zatim ćete sve preliti sa bujonom, a paradajz ćete napuniti sa mješavinom sira i prezle i poklopiti sa odsječenim “kapicama”. To pecite nekih 10 minuta u zagrijanoj pećnici na 200 stepeni, pa prekrite sa pek papirom i pecite još pola sata. Kada se ispeće izvadite iz rerne i dok je još toplo prelijte sa maslinovim uljem.