Fantastične i ukusne mantije sa mesom prelivene aromatičnim zaljevom!

Ovaj predivan tradicionalni recept za mantije sa mesom uvijek iznova me oduševi!

 

Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:

Za tijesto:

kilogram brašna

1 kaš. soli

1 kaš. malninovog ulja

topla voda

i još: malo otopljenog masla

 

Za nadjev:

6oo grama mljevenog mesa

2 veće glavice luka

1 kaš. bibera

1 kaš. soli

 

Za zaljev:

500 ml jogurta ili kiselog mlijeka (a možete preliti i sa vrhnjem za kuhanje “malo moderija verzija 🙂 “)

2 čehna bijelog luka

 

Zamjesite standarno tijesto za pitu sa navedenim sastojcima. Za one koji nezanaju OVDJE procčitajte malo detaljnije kako pripremite tijesto.  S tim da ovo tijesto podjelite na 6 manjih loptica, ostavite da odstoji 15 min, pa razvucite prvo jednu, filujte zatim i ostale.

Za nadjev isjeckajte sitno luk, pa zajedno sa mesom, propržite u tavi na malo ulja, žačinite i ohladite malo dok tijesto malo odstoji.

Kad je tijesto odstojala ona razvucite jednu jufku od kraja do kraja, poprskajte sa malo otopljenog maslaca, pa prebacite razvučeno tijesto sa jedna i sa druge strane tako da dobijete oblik pisma, na jednu onda stranu stavite najdev. Urolajte i isjecite. Zatim poredajte u manašćenu tepsiju. isto uradite i sa ostalim korama.

mantije sa mesom

Kad poslažete sve mantice ona prelite preko sa jednom kašikom masla. Stavite da se peče na 200 stepeni oko pola sata, po potrebi namlo duže da fino porumeni. Gotove izvadite iz rerne i prelite ih sa jogurtom ili kiselim mlijekom u kojeg stavite jako sito isjeckani bijeli luk. Pa vratite u rernu na 1-2 min da samo malo savre. izvadite i poklopite par min, onda služite! Prijatno!