Ukusne krofne.

Potrebno je:

  • dva jajeta
  • pet kašika šećera
  • dijee kašike meda
  • 250 ml mlijeka
  • prašak za pecivo
  • 600 g brašna
  • šest kašika jogurta
  • suncokretovo ulje

Za glazuru:

  • dvije šolje šećera u prahu
  • veće bjelance
  • dvije kašike zelenog čaja u prahu
  • prstohvat soli
  • dvije-tri kašike vode
  • malo ekstrakta vanile

Priprema:

Izmiksati jaja sa šećerom, dodati mlijeko i med, te dobro umutiti. Postepeno dodavati brašno pomješano sa praškom za pecivo i mješati varjačom. Potom dodati jogurt, zamjesiti tijesto, razvaljati oklagijom, pa modlom ili čašom vaditi krofne. Pržiti u vrelom ulju dok krofne ne porumene sa obje strane, pa vaditi na ubrus da se ocijede od viška masnoće. U međuvremenu bjelance umutiti sa vanilom, dodati šećer, zeleni čaj, malo soli i dvije-tri kašike vode, pa dobijenom glazurom preliti krofne.