Ovaj recept je kao stvoren za praznike! Jednostavno je preukusan, a vaši ukućani će biti oduševljeni. Potrebni su vam slijedeći sastojci:

 

  • kilogram i po telećih grudi (bez kosti)
  • dvije glavice luka
  • 4 mrkve
  • 200 grama đigerice (uzmite teleću ili juneću)
  • 200 grama šampinjona i 200 grama mljevene junetine
  • 200 grama špinata
  • 300 grama  hljeba (starijeg)
  • 2 jajeta,
  • dvije kašike maslaca
  • 200 ml crnog vina
  • 250ml supe od juneće kocke
  • malo muškatno orašćića, so, biber, ružmarin
  • kašikica gustina
  •  biljni začini

 

U posudi, na pola maslaca, propržite luk i mrkvu, a zatim dodajte đigericu i mljeveno meso. Kada se fino izdinsta, doajte špinat i šampinjone koje ste prethodno isjekli.

Zatim , u posudu dodjate hljeb, koji ste prethodno sijekli na kockice i blago poprskali vodom.Začinite fino sa solju, biberom, peršunom i muskatnim orašćićem. Kada sklonite sa vatre, dodajte jaja i sjedinte u smjesu.

Komad mesa fino operite i osušite. Utrljajte biljne začine. Raširite ga i pospite po njemu fil. Zamotajte u rolat i pričvrstite sa koncem ili čačkalicama.

Premažite ga sa maslacem i uljem,ulijte bujon i stavite u rernu, koju ćete zagrijati na 220 stepeni. Od trenutka kada se rerna zagrije, pecite oko sat do sat i po.

Povremeno ga prelijte sa bujonom i sokom koje je meso otpustilo.

Kada je pečeno, uzmite sok od pečenja, dodajte vino i gustin i napravite fenomenalan sos! Poslužite ga uz mes koje ste isjekli na kriške.

 

Prijatno!