Ovaj recept je kao stvoren za praznike! Jednostavno je preukusan, a vaši ukućani će biti oduševljeni. Potrebni su vam slijedeći sastojci:
- kilogram i po telećih grudi (bez kosti)
- dvije glavice luka
- 4 mrkve
- 200 grama đigerice (uzmite teleću ili juneću)
- 200 grama šampinjona i 200 grama mljevene junetine
- 200 grama špinata
- 300 grama hljeba (starijeg)
- 2 jajeta,
- dvije kašike maslaca
- 200 ml crnog vina
- 250ml supe od juneće kocke
- malo muškatno orašćića, so, biber, ružmarin
- kašikica gustina
- biljni začini
U posudi, na pola maslaca, propržite luk i mrkvu, a zatim dodajte đigericu i mljeveno meso. Kada se fino izdinsta, doajte špinat i šampinjone koje ste prethodno isjekli.
Zatim , u posudu dodjate hljeb, koji ste prethodno sijekli na kockice i blago poprskali vodom.Začinite fino sa solju, biberom, peršunom i muskatnim orašćićem. Kada sklonite sa vatre, dodajte jaja i sjedinte u smjesu.
Komad mesa fino operite i osušite. Utrljajte biljne začine. Raširite ga i pospite po njemu fil. Zamotajte u rolat i pričvrstite sa koncem ili čačkalicama.
Premažite ga sa maslacem i uljem,ulijte bujon i stavite u rernu, koju ćete zagrijati na 220 stepeni. Od trenutka kada se rerna zagrije, pecite oko sat do sat i po.
Povremeno ga prelijte sa bujonom i sokom koje je meso otpustilo.
Kada je pečeno, uzmite sok od pečenja, dodajte vino i gustin i napravite fenomenalan sos! Poslužite ga uz mes koje ste isjekli na kriške.
Prijatno!