Ožiljci, mrlje i ožiljci od akni su estetski problem koji pogađa oba spola, različitih uzrasta. Sa ovim problemom najčešće se teško nose tinejdžeri, ali ni odrasli nisu izuzetak

Šta možete uraditi po tom pitanju? Postoji dosta preparata koje možete nabaviti u apoteci, za tretiranje akni, ožiljaka i mrlja, ali zašto bi koristili hemijske metode koje mogu naštetiti vašoj koži, ako možete prvo probati prirodne, alternativne metode?

[box type=”note” align=”alignleft” class=”” width=”450″]Savjet: S obzirom da se ožiljci i mrlje teško liječe, preporučujemo vam da izbjegavate čupkanje, diranje i sitiskivanje bubuljica ili ožiljaka. Tretirajte mjesto nekom hidratantnom kremom i spriječit ćete pojavu ožiljaka i mrlja[/box]

Koje su to alternativne prirodne metode koje možete koristiti da uklonite ožiljke i mrlje sa vaše kože?

Najčešće se za tretman koristi maslinovo ulje, koje svojim djelovanjem umanjuje vidljivost ožiljaka i mrlja.

Led je također popularan kod tretmana ožiljaka i mrlja, i izuzetn o je efikasan. Trljajte kockicu leda dok se ne istopi, najmanje tri puta dnevno. Efekti su vidiljvi već nakon nekoliko tretmana.

Sok cijeđenog limuna je još jedan način saniranja ožiljaka i mrlja. Preporučuje se da jednom u toku dana lice namažete sokom od limuna i ostavite da djeluje 20 minuta. Nakon toga isperite sa toplom vodom.

Još jedan odličan recept:

U pola litre prokuhale, ohlađene vode, dodjate jednu kašikicu jabučnog octa.  Ovaj rastvor je odličan za akne jer preventira nakupljanje katerija nakoži. 

Uzmite komadić vate i lagano utrljajte rastvor na lice. Isperite toplom vodom.