RAFAELO KOLAČ – TOLIKO JE UKUSAN DA SU GA ODMAH POJELI
Rafaelo, rafaelo… carstvo snova. Oduševit ćete se kad probate ovaj kolač, jednostavno je tako ukusan da odmah nestaje sa stola!
Potrebno:
- 5 kom bjeljanaka
- 150 grama kokosa i isto toliko šećera
- 2 žlice brašna
Preliv:
- 150 ml vrhnja za šlag
- 150 grama čokolade
Krema:
- 500 ml mlijeka
- 5 kom žumanjaka
- 250 grama maslaca
- 150 grama kristal. šećera
- vanil puding
- 2 kesice vanil šećera
Za posipanje:
- 50 grama kokosa
Postupak:
Napravite čvrst snijeg od bjeljanaka i šećera pa dodajte kokos u koji ste umiješali žlicu brašna. Izlijte u tepsiju pa pecite 20ak min na 180 stepeni.
Otopite čokoladu s vrhnjem za kuhanje na pari i nanesite na koru. Ostavite u hladnjak da se stegne.
Ugrijte mlijeko a prije toga odvojite 1 dl kako biste otopili puding. Izmiksajte žumanjke, šećer i vanil šećer pa dodajte razmućen puding i onda smjesu izlijte u zagrijano mlijeko. Skuhajte kao i inače puding. Ohladite i izmiksajte sa umućenim maslacem.
Nakon toga nanesite na kolač i ukrasite šlag kremom od čokolade pa pospite kokosom.