Jedan od ukrajinskih gradova u kojem se od samog početka vode najveće borbe , i koji je možda i najviše uništen jeste grad Marijupolj. Naime, u medijima se piše da Putin itekako jako dobro zna zbog čega radi sve ovo i zbog čega je odabrao samo neke gradove Ukrajine koji će biti napadnuti, a jedan od njih je Mariupolj.

 

Naime, kako geolozi kažu i prema njihovim riječima, oni područje oko Marijupolja zovu i “Ukrajinski štit”. To se zemljište nalazi u centralnom dijelu Ukrajine proteže od sjeverne granice sa Bjelorusijom do obala Azovskog mora. Prema studijama Ukrajinskog geološkog zavoda, nalazišta litijuma nalaze se u stijenama ovog takozvanog štita, dok su najveća nalazišta oko područja Mariupolja, lučkog grada uništenog ruskim bombardovanjem.

 

Bivši direktor američkog Nacionalnog obavještajnog odjeljenja i odjeljenja za životnu sredinu, Ron Šunover na ovu temu rekao je sljedeće: “Ovo možda nije glavni razlog za invaziju, ali rudno bogatstvo Ukrajine je nesumnjivo jedan od razloga zašto je ova zemlja toliko važna za Rusiju”, rekao on.