Najjednostavniji način da pripremite tradicionalnu srpsku gibanicu.

Potrebno vam je:

500 g kora za gibanicu
500 g sira
1 dl ulja
1 prašak za pecivo
3 jaja
3 dl kisele vode

Priprema:

Dobro izgnječite sir, pa umutite jaja i dodajte ih u sir. U dobijenu smjesu stavite prašak za pecivo, o,5 dl ulja i sve to izmiješajte, da se masa sjedini. Naknadno dodajte prvo pola, a zatim i cijelu čašu, kisele vode, da se masa razrijedi. Tepsiju premažite uljem, a ostatak ulja pomiješajte sa 1 dl kisele vode. Na dnu tepsije poredajte dvije kore i premažite ih sa pomiješanim uljem i vodom. Zatim, uzimajte koru po koru i zgužvanu je utapajte u fil sa sirom i jajima, pa tako natopljene kore redajte u tepsiju jednu do druge. Vodite računa da ne budu previše blizu jedna drugoj i da ih ne natopite previše filom. Kad popunite šerpu zgužvanim korama, preklopite ih sa još dvije kore, poredane jedna preko durge. Rernu zagrijte na 200 stepeni, a gibanicu pecite oko 45 minuta.