Prema posljednjim informacijama kineski tinejdžer prodao je bubreg kako bi mogao da kupi najnoviji Apple uređaj. Tada 17 godišnji Vang Šngkun prodao je na crnom tržistu za 3.273 američkih dolara prije nego što je novac iskoristio za “iPada 2” i “iPhonea 4″. „Zašto mi treba drugi bubreg?” rekao je Vang tada, “Jedan je dovoljan.”

 

Ovaj tinejđer je sada vezan za aparat za dijalizu i vjerovatno će doživotno ostati prikovan ta krevet. Dječak je rekao da je prodao desni bubreg da bi sebi kupio novi Apple uređaj, agenta za organe je pronašao na internetu. Ubrzo nakon toga, Vang je podvrgnut ilegalnoj operaciji u centralnoj provinciji Hunan kako bi mu uklonili desni bubreg i isporučili nepoznatom primaocu. Tek kada se vratio kući sa svojim skupim novim Apple uređajima, njegova majka je postala sumnjičava i primorala ga da prizna. Devet osoba umiješanih u operaciju je uhapšeno, a petoro je od tada optuženo za namjerno ranjavanje i trgovinu organima.

 

Nekoliko mjeseci kasnije Vang je dobio infekciju u svom lijevom bubregu ,zbog nehigijene tokom operacije i nedostatku postoperativne njege.